Vanaf het begin van mijn carrière ben ik werkzaam binnen de context van innovatie. Eerst als gebruiksonderzoeker binnen de afdeling productontwikkeling van Philips, later als docent/onderzoeker Human Centred Design bij Engineering, Bouwkunde, ICT en Healthy Ageing. Ik ben projectleider/onderzoeker geweest bij diverse onderzoeksprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven. Ik heb ruime ervaring opgedaan met wat werkt en wat niet. Een belangrijke les: dé goede aanpak bestaat niet. Door variatie in werkwijzen en methoden is de kans groter dat nieuwe perspectieven ontstaan.
Mijn missie? Het stimuleren van nieuwe perspectieven binnen organisaties. Leren door te doen.
Toen ik jaren geleden bij de afdeling productontwikkeling van Philips in Drachten begon te werken ging ik elke dag op mijn rode Harley Davidson (aan auto’s deed ik nog niet) naar mijn werk.
Ik had een ouwe lowrider uit 1978 en in die tijd was het heel gewoon dat wanneer er iets niet deugde aan de motor (en dat was vaak, heel vaak……..) ik zelf, samen met mijn vriend, ging uitvogelen wat er aan de hand was. Als het een beetje kon, moesten we het zelf oplossen.
Deze praktische aanpak hanteerde ik ook binnen de afdeling productontwikkeling. Ik deed veel kleine testjes voordat er serieus onderzoek met externe bureaus opgestart werd. Ik probeerde allerlei verschillende methodes uit. Ging uitgebreid in gesprek met onze gebruikers, onze ontwerpers, mensen in de fabriek, vormgevers. In verschillende werkvormen zoals brainstorms en werksessies zetten we als ontwikkelteam op creatieve wijze stappen in de ontwikkeling van een nieuw product.
Promotie-onderzoek wordt vaak niet gezien als de meest praktijk-georiënteerde aanpak. Toch heb ik ik dat wel zoveel mogelijk gedaan. De manier waarop ik eerder werkte heb ik doorgezet met een aanpak die ik nu evidence informed zou noemen: vormgeven van kennis door gesprekken met experts, een variatie aan methoden van onderzoek en wetenschappelijk evidentie als onderbouwing en vooral veel reflectie.
Sociale gevolgen van technologie
Nieuwe technologieën zorgen voor meer dan bedoelde veranderingen. Zo heeft de komst van de auto er ook indirect voor gezorgd dat winkels in kleine dorpjes verdwenen en dat we verder van ons werk gingen wonen. Onbedoelde gevolgen die vaak pas laat geïdentificeerd worden. Dit onderzoek geeft mogelijkheden om onbedoelde gevolgen in een vroeger stadium te identificeren/ anticiperen.